Wiedza ogólna

QUIZ: Polskie potrawy regionalne – jak dobrze je znasz?

Jesteś smakoszem lokalnej kuchni? Polskie potrawy nie są dla Ciebie obce? Sprawdź, jak sobie poradzisz z naszym quizem!

  • 515 graczy

Pytanie 1/10

Biała kiełbasa w piwie to specjał kuchni...

  • mazurskiej i warmińskiej
  • mazowieckiej i kurpiowskiej
  • kresowej

Pytanie 2/10

Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej:

  • kluski na parze
  • pierogi
  • gołąbki

Pytanie 3/10

Żeby zjeść jajecznicę z pokrzywami, należy udać się...

  • na Górny Śląsk
  • na Kaszuby
  • do Małopolski

Pytanie 4/10

Kartacze to typowo regionalna potrawa charakterystyczna dla którego regionu?

  • Wielkopolski
  • Podlasia
  • Mazowsza

Pytanie 5/10

Kuchnia mazowiecka obfituje m.in. w chłodnik z...

  • truskawkami
  • malinami
  • jagodami

Pytanie 6/10

Nalewkę z żurawiny znajdziemy wśród przepisów kuchni...

  • kresowej
  • góralskiej
  • kaszubskiej i pomorskiej

Pytanie 7/10

Plince z pomoćką, znane z kuchni mazurskiej i warmińskiej, to nic innego jak:

  • placki ziemniaczane z musem jabłkowym
  • naleśniki z dżemem jagodowym
  • placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany

Pytanie 8/10

Polewka z kminku to mało znana zupa pochodząca z...

  • Opolszczyzny
  • Suwalszczyzny
  • Pomorza

Pytanie 9/10

Dziś sękacza można kupić w niejednej cukierni, niemniej jest to specjał kuchni...

  • podlaskiej
  • góralskiej
  • kresowej

Pytanie 10/10

Gdzie serwuje się zupę szczawiową?

  • na Warmii
  • na Podlasiu
  • na Śląsku

Quiz o polskich potrawach regionalnych

Polska kuchnia należy do jednej z najbardziej charakterystycznych kuchni w naszej części Europy. Dania regionalne zachwycają turystów z różnych części świata – wielu z nich chce spróbować regionalnych polskich przysmaków. Nie bez powodu! Typowe polskie dania są bardzo dobre i smaczne.

Najbardziej typowymi produktami stosowanymi w kuchni polskiej są mięso, ogórki, buraki, kapusta kiszona, ziemniaki, pieczywo, śmietana, kalarepa, pieczarki, kiełbaski. Są to podstawowe elementy polskiej kuchni.

Barszcz

Ogromną popularnością cieszy się barszcz czerwony – w Polsce wschodniej (i nie tylko) jest on obowiązkowym elementem każdych świąt. Rodacy i cudzoziemcy kochają tradycyjny polski barszcz z kwaśną śmietaną lub klarowny z knedlami.

Bigos

Każdy z nas przynajmniej raz jadł bigos. Gulasz zwany bigosem to tradycyjne polskie danie, które robi się poprzez połączenie kapusty, grzybów i różnych mięs – tradycyjnie wieprzowiny, boczku i pysznej polskiej kiełbasy.

Pierogi

Nie można by nie wspomnieć o pierogach. Obecnie najpopularniejszym rodzajem są pierogi ruskie (lub galicyjskie), które są gotowane, nadziewane twarogiem zmieszanym z gotowanymi ziemniakami i smażoną cebulą, często podawane ze skwarkami lub boczkiem. Regionem Polski, który jest najbardziej znany z pierogów jest Lublin – szczególnie za sprawą pierogów z owocami.

Tradycyjna polska kuchnia jest w stanie zachwycić nawet najbardziej wybredną osobę. Bogata tradycja naszych posiłków potrafi zachwycić każdego, a dania regionalne to ważna część wizerunku polskiego na świecie.