QUIZ: Lwy afrykańskie – ile wiesz o królach dżungli?

Lew afrykański to jedyny kot żyjący w zorganizowanych grupach socjalnych. Sprawdź w naszym quizie ile wiesz na temat tych zwierząt!

Pytanie 1/10

Gdzie nie spotkamy dziś żyjących na wolności lwów afrykańskich?

  • w Indiach
  • w Kenii
  • na Madagaskarze

Pytanie 2/10

Dłużej żyją samce czy samice lwa?

  • samce
  • samice
  • długość życia samców i samic jest zbliżona

Pytanie 3/10

Dzienne zapotrzebowanie pokarmowe samca lwa afrykańskiego sięga:

  • 3 kg
  • 5 kg
  • 7 kg

Pytanie 4/10

Na terenach otwartych lwy najczęściej polują:

  • po południu
  • wieczorem
  • nocą

Pytanie 5/10

W stadzie lwów polowaniem zajmują się:

  • głównie samce
  • tylko samce
  • głównie samice
  • tylko samice

Pytanie 6/10

Na jaką odległość może być słyszalny ryk lwa?

  • kilkuset metrów
  • kilku kilometrów
  • kilkudziesięciu kilometrów

Pytanie 7/10

Im ciemniejsza grzywa u lwa:

  • tym jest on bardziej atrakcyjny dla samic
  • tym jest on starszy
  • tym jest on ważniejszy w stadzie

Pytanie 8/10

W rodzinie kotowatych, od lwa afrykańskiego większy jest tylko:

  • lampart plamisty
  • tygrys azjatycki
  • jaguar amerykański

Pytanie 9/10

O lwie afrykańskim możemy powiedzieć, że jest:

  • sprinterem, biega szybko tylko na krótkich dystansach
  • długodystansowcem

Pytanie 10/10

Podstawowa technika polowania u lwów afrykańskich polega na:

  • zaskoczeniu ofiary i szybkim ataku bezpośrednim
  • spłoszeniu ofiary i zagonieniu jej do pułapki
  • oczekiwaniu aż inne zwierzęta upolują zwierzynę, po czym lwy przejmują zdobycz