Przyroda

QUIZ: Jeże – co o nich wiesz?

Ile wiesz na temat jeży? Przekonaj się w tym quizie, ile tajemnic kryją przed Tobą te urocze zwierzęta!

  • 388 graczy

Pytanie 1/10

Kiedy jeże są aktywne?

  • nocą
  • dniem
  • głównie nocą, choć zdarzają się wyjątki

Pytanie 2/10

Ile kolców mają jeże?

  • ok. czterystu
  • ok. tysiąca
  • ok. pięciu tysięcy

Pytanie 3/10

Czy jeże potrafią pływać?

  • tak
  • nie

Pytanie 4/10

Ile gatunków jeży występuje w Polsce?

  • dwa
  • cztery
  • sześć

Pytanie 5/10

Głównym składnikiem pokarmu jeży są:

  • gąsienice
  • jabłka
  • winogrona

Pytanie 6/10

Na którym z tych kontynentów nie spotkamy naturalnie występujących jeży?

  • w obu Amerykach
  • w Afryce
  • w Azji

Pytanie 7/10

Jak inaczej nazywa się jeż europejski, najpopularniejszy na naszym obszarze?

  • jeż pospolity
  • jeż północny
  • jeż zachodni

Pytanie 8/10

Czy jeż jest w Polsce gatunkiem chronionym?

  • tak
  • nie

Pytanie 9/10

Na przestrzeni dziejów jeże służyły człowiekowi na różne sposoby. Do czego jednak nie były powszechnie wykorzystywane?

  • do walki ze szkodnikami
  • do leczenia
  • jako zwierzyna łowna

Pytanie 10/10

Ile w ciagu doby śpią jeże?

  • tylko 3 godziny
  • ok. 8 godzin
  • nawet 18 godzin

Quiz o jeżach

Jeże występują w całej Europie Zachodniej, w tym w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Chociaż nadal są stosunkowo mocno rozpowszechnione, istnieje obecnie wiele dowodów na dramatyczny spadek ich liczebności w ostatnich latach. Wdrażane są różne programy mające na celu ochronę tego gatunku.

Jeż jest powszechny w parkach, ogrodach i na polach uprawnych. Jeże preferują obrzeża lasów, żywopłoty i podmiejskie siedliska, gdzie jest dla nich mnóstwo pożywienia. Intensywnie uprawiane grunty orne są dla nich słabym siedliskiem, podobnie jak wrzosowiska i gęste lasy iglaste.

Co wyróżnia zachowanie jeży?

Jeże zapadają w sen zimowy. Hibernacja zwykle zaczyna się około listopada i kończy w okolicach Wielkanocy, ale duży wpływ ma na to pogoda. Jeże zwykle budzą się kilka razy w ciągu zimy i często budują nowe gniazdo. Wiosną zwykle spędzają kilka dni aktywnie, a następnie ponownie zapadają w stan hibernacji podczas zimnego uderzenia.

Zimowe gniazdo składa się z liści schowanych pod krzakami, stosami kłód lub szopą ogrodową, w dowolnym miejscu, które zapewnia wsparcie i ochronę. Jeże pokonują około 1-2 km każdej nocy, częściej samce niż samice. Wracają do tego samego gniazda dziennego na kilka dni, a następnie używają innego, być może wracając do starego gniazda w późniejszym terminie.

Jest to powód tego, że jeże możemy zaobserwować głównie wiosną. Jednak dokąd tupta jeż? Odpowiedzi na to pytanie nie zna chyba nikt.