Przyroda

QUIZ: Jak dużo wiesz o koalach?

Koale to jedne z najbardziej uroczych zwierząt zamieszkujących wschodnią Australię. Przekonaj się, ile wiesz na ich temat!

  • 142 graczy

Pytanie 1/10

Ile gatunków koali żyje współcześnie na świecie?

  • tylko jeden
  • dwa
  • trzy

Pytanie 2/10

Na jakim kontynencie żyją koale?

  • w Afryce
  • w Azji
  • w Australii

Pytanie 3/10

Gdzie zwierzęta te spędzają większą część swojego życia?

  • w norach
  • wśród drzew
  • w krzakach

Pytanie 4/10

Co najczęściej jedzą koale?

  • mrówki
  • pająki
  • liście eukaliptusa

Pytanie 5/10

Które zdanie jest prawdziwe?

  • koale są torbaczami
  • koale należą do niedźwiedziowatych
  • koale są jajorodne

Pytanie 6/10

W jakie grupy formują się koale?

  • w pary
  • w stada
  • żyją samotnie, w pojedynkę

Pytanie 7/10

Ile w ciągu dobry potrafią spać koale?

  • do 8 godzin
  • do 18 godzin
  • do 23 godzin

Pytanie 8/10

Czego nie potrafią te zwierzęta?

  • wysoko się wspinać
  • szybko się przemieszczać
  • wykonywać długich skoków

Pytanie 9/10

Koale mają cechę wspólną z chomikami. O czym mowa?

  • w środowisku naturalnym są szkodnikami
  • nocą potrzebują dużo ruchu
  • w policzkach przechowują pożywienie

Pytanie 10/10

Czy tym zwierzętom grozi wyginięcie?

  • nie, ich populacja stale rośnie
  • tak, są narażone na wyginięcie
  • tak, są krytycznie zagrożone wyginięciem

Quiz o koalach

Koale – któż ich nie kocha? Te urocze zwierzęta nie bez powodu cieszą się ogromnym zainteresowaniem miłośników zwierząt z całego świata. Ich wygląd jest jednak trochę mylący.

Koale wyglądają na miękkie, ale ich futro przypomina szorstką wełnę owcy. Wyglądają też na milutkie, ale koale nie są oswojone z człowiekiem i z pewnością nie nadają się na zwierzęta domowe.

Charakterystyka koali

Koale to torbacze, należące do wyjątkowej rodziny Phascolarctidae. Różnią się od innych żyjących dziś torbaczy, a ich najbliższymi żyjącymi krewnymi są wombaty.

Koale mają dużą okrągłą głowę z dużymi futrzanymi uszami i mocnym ciałem. Pokryte są szarobrązową sierścią z białym futrem na klatce piersiowej, wewnętrznej stronie ramion, uszach i pośladkach. Ich nos i dłonie łap nie mają futra.

Koale mają słaby wzrok i w dużym stopniu polegają na innych zmysłach. Mają dobry słuch, który pomaga im wykrywać drapieżniki i inne osobniki swojego gatunku. Ich duży czarny nos zapewnia im wyostrzony węch i pomaga im znaleźć ich ulubione drzewa.

Koale żyją w wielu otwartych zbiorowiskach leśnych i leśnych, ale ich zasięg jest określony przez obecność wybranej grupy drzew pokarmowych, głównie eukaliptusów. Często pozostają jednak na obszarach, gdzie ich siedliska zostały częściowo zniszczone, a także na obszarach miejskich.