Przyroda

QUIZ: Jak dużo wiesz o flamingach?

Flamingi to ptaki o szczególnie charakterystycznym wyglądzie. Ile wiesz na ich temat? Sprawdź swoją wiedzę w tym quizie!

  • 156 graczy

Pytanie 1/10

Na którym kontynencie naturalnie nie występują te ptaki?

  • w Ameryce Południowej
  • w Azji
  • w Australii

Pytanie 2/10

W jakich kolorach, oprócz różowego, można zobaczyć flamingi?

  • w białym i szarym
  • w białym i czarnym
  • w czarnym i szarym

Pytanie 3/10

Skąd różowy kolor u flamingów?

  • pojawia się w wyniku diety bogatej w karotenoidy
  • z powodu ekspozycji piór na słońce
  • jest to kolor naturalny

Pytanie 4/10

Co najczęściej jadają te ptaki?

  • skorupiaki i małże
  • glony
  • zwierzęta i rośliny do 1 cm długości

Pytanie 5/10

Do którego ptaka zbliżone są odgłosy wydawane przez flamingi?

  • bociana
  • gęsi
  • żurawia

Pytanie 6/10

Ile jaj rocznie składają flamingi?

  • jedno, rzadko dwa
  • 6-8
  • kilkadziesiąt, zwykle ok. 40

Pytanie 7/10

W jakiej pozycji flamingi ustawiają głowę podczas poszukiwania pożywienia?

  • tak samo jak w pozycji stojącej
  • bokiem, w prawo
  • "do góry nogami"

Pytanie 8/10

W starożytnym Rzymie flamingi uważano za przysmak. Którą część ich ciała jadano?

  • skrzydła
  • języki
  • szyje

Pytanie 9/10

Flaming karmazynowy uznawany jest za gatunek:

  • zagrożony wyginięciem
  • wymarły
  • niezagrożony wyginięciem ("najmniejszej troski")

Pytanie 10/10

Które z poniższych jest prawdą?

  • flamingi łączą się w pary na całe życie
  • flamingi łączą się w pary tylko do czasu wychowania potomstwa
  • flamingi nie łączą się w pary

Quiz o flamingach

Świat zwierząt jest niesamowity – szczególnie fascynują nas zwierzęta, które wyróżniają się na tle innych nietypowym, wyjątkowym wyglądem. Przykładem jest flaming – intryguje już kolor jego upierzenia. Charakterystyczna szyja i dziób budzą zachwyt miłośników zwierząt. Ten różowy ptak jest dla wielu najciekawszą atrakcją w trakcie pobytu w zoo.

Gdzie można spotkać flamingi?

Naturalnie flamingi zamieszkują strefę klimatów ciepłych i gorących, najczęściej spotyka się je w Afryce i obu Amerykach. Wypatrywanie ich w Polsce może być bardzo żmudnym zajęciem – przylatują do nas niezwykle rzadko.

Są to zwierzęta stadne, żyjące w grupach. Lubią podróżować, także w większym towarzystwie. Są bardzo sprawne fizycznie: niestraszne im pływanie i latanie.

Charakterystyka flamingów

Jeśli chodzi o wzrost, dorosłe osobniki mogą osiągać nawet 1,5 metra wysokości. W porównaniu do takich wymiarów, są one wyjątkowo lekkie – ich waga nie przekracza bowiem czterech kilogramów. Smukła sylwetka sprawia, że ich wygląd wydaje się być bardzo elegancki.

Żywią się niewielkimi zwierzętami i roślinami, takimi jak małe skorupiaki czy owady. Roślinną porcję ich posiłku stanowią m.in. nasiona i glony.

Tym, co cieszy, jest fakt, że nie są zagrożone wyginięciem. Ich populacja już dziś jest dość liczna z trendem rosnącym.