Wiedza ogólna

QUIZ: Ile wiesz o owocach?

Sięgasz po nie codziennie, jednak czy zdajesz sobie sprawę ze wszystkich tajemnic, które kryją? Sprawdź, ile wiesz o owocach!

  • 334 graczy

Pytanie 1/10

Który z tych owoców jest gatunkiem ogórka?

  • ananas
  • arbuz
  • melon

Pytanie 2/10

Truskawka to roślina mieszaniec dwóch gatunków:

  • poziomki
  • malin
  • jeżyn

Pytanie 3/10

Czy kiwi jest jadalne w całości, razem z włochatą skórką?

  • tak
  • nie

Pytanie 4/10

Po czym rozpoznać pomarańczę bez pestek?

  • po kolorze skórki
  • po "pępku" na szczycie owocu
  • po wielkości owocu

Pytanie 5/10

Który owoc określa się jako "smoczy"?

  • pitaję
  • granat
  • kiwano

Pytanie 6/10

Gdzie jabłko ma najwięcej witamin i składników odżywczych?

  • w skórce
  • pod skórką
  • w pestkach

Pytanie 7/10

Którego owocu nie znajdziemy na drzewie?

  • moreli
  • morwy
  • winogrona

Pytanie 8/10

Który owoc zdarza się mylić z warzywem?

  • granat
  • awokado
  • daktyl

Pytanie 9/10

Jak nazywa się najbardziej uniwersalna metoda konserwacji owoców?

  • mrożenie
  • pasteryzacja
  • suszenie

Pytanie 10/10

Z botanicznego punktu widzenia, jagodą nie jest:

  • winogrono
  • banan
  • wiśnia

Quiz o owocach

Owoce stanowią jeden z najważniejszych składników diety człowieka – w przeliczeniu na suchą masę stanowią niemal 75% żywności spożywanej przez ludzi. Ich przyjemny smak i zapach sprawia, że sięgamy po nie zarówno jako pojedynczą przekąskę, ale też jako podstawowy składnik dania.

Owoce w znaczeniu botanicznym

W znaczeniu botanicznym owoce to powstały z zalążni słupka organ, w którego wnętrzu znajdują się nasiona. Owoc ochrania je i ułatwia ich rozsiewanie. Według tej definicji do owoców zaliczamy także m.in. pomidory, które zwykło się traktować jak warzywo.

Wyróżniamy wiele rodzajów owoców, m.in. owoce jabłkowate, do których – oprócz oczywiście jabłek – zalicza się także gruszki, głóg, pigwę pospolitą, pigwowce czy aronie.

Jagoda to z kolei owoc o mięsistej, niepękającej owocni, z zewnętrznym egzokarpem. Do roślin wykształcających jagody należą tak oczywiste jak borówka, żurawina czy winogrono, ale też m.in. banan, arbuz, dynia, awokado czy berberys.

Owoce lecznicze

Owoce nie tylko świetnie smakują i zawierają cenne wartości odżywcze, witaminy i minerały – mają także zastosowanie w ziołolecznictwie.