Przyroda

QUIZ: Ile wiesz o dziobakach?

Dla jednych dziwne, dla innych urocze… co wiesz o dziobakach, nadzwyczajnych i jedynych w swoim rodzaju ssakach? Sprawdź!

  • 158 graczy

Pytanie 1/10

Gdzie występują dziobaki?

  • w Europie
  • w Ameryce Południowej
  • w Australii

Pytanie 2/10

Skąd u dziobaków wydziela się mleko?

  • przez pory na skórze brzucha
  • przez brodawki sutkowe
  • dziobaki nie wydzielają mleka

Pytanie 3/10

Dziobaki są jadowite. Gdzie znajduje się u nich jad?

  • w dziobie
  • w ostrogach u kości piętowych
  • w ogonie

Pytanie 4/10

Ile gatunków obecnie należy do rodziny dziobakowatych?

  • tylko jeden
  • trzy
  • siedem

Pytanie 5/10

Kiedy dziobaki nie są aktywne?

  • nocą
  • dniem
  • o zmierzchu

Pytanie 6/10

Kiedy dziobaki tracą zęby?

  • tuż po narodzinach
  • po opuszczeniu nory w której przyszedł na świat
  • tuż przed śmiercią

Pytanie 7/10

Kiedy kończy się ich okres godowy?

  • w czerwcu
  • w sierpniu
  • w październiku

Pytanie 8/10

U dziobaków jad wydzielają:

  • wyłącznie samce
  • wyłącznie samice
  • zarówno samce jak i samice

Pytanie 9/10

Dziobaki podczas polowania:

  • używają elektrolokacji, nie korzystają z wzroku ani węchu
  • używają wzroku i węchu
  • używają echolokacji, wzroku i węchu

Pytanie 10/10

Dziobaki są:

  • jajorodne
  • żyworodne

Quiz o dziobakach

Dziobaki to wyjątkowe zwierzęta, choćby ze względu na to, że są jednymi reprezentantami swojego gatunku. Należą również do nielicznej grupy ssaków, które składają jaja. Innym takim zwierzęciem jest kolczatka i właściwie lista w tym miejscu się zamyka.

Są zwierzętami wydzielającymi jad, w którym znajduje się przeszło 250 związków chemicznych. „Pocieszeniem” jednak jest, że jad raczej nie jest groźny dla człowieka, aczkolwiek może wywołać miejscowy ból.

Gdzie żyją dziobaki?

Te niezwykłe zwierzęta występują głównie w Australii i żywią się przede wszystkim robakami. Nie oznacza to jednak, że na tym kończy się ich lista ulubionych potraw, bardzo chętnie sięgają bowiem m.in. po krewetki.

Charakterystyczny ogon pełni rolę zbiornika energii, w którym nagromadzony jest tłuszcz. Co ciekawe, zwierzęta te wyglądem przypominają kaczki, a podobieństwo widać przede wszystkim w pysku, który zwieńczony jest charakterystycznym dziobem. Są świetnymi pływakami, aczkolwiek pływają z zamkniętymi oczami.

Żyją przeciętnie kilkanaście lat i bardzo dużo czasu spędzają w wodzie. Ich naturalnym wrogiem są węże oraz jastrzębie i sowy. Są podatne na choroby, wśród których najczęściej spotykaną jest grzybica zwana również mukormykozą, która objawia się charakterystycznymi wrzodami. Choroba może doprowadzić do śmierci zwierzęcia.

Dziobaki to poniekąd wizytówka australijskiego kontynentu, dlatego zdecydowano się na umieszczenie wizerunku tego zwierzęcia na rewersie jednej z monet.