Przekonaj się, czy jesteś znawcą warzyw i wiesz o nich (prawie) wszystko!

- 842 graczy
Pytanie 1/10
Marchewka ma barwę:
- tylko pomarańczową
- pomarańczową, purpurową lub fioletową
- brązową, pomarańczową lub zieloną
Pytanie 2/10
Cukinia to odmiana:
- dyni
- ogórka
- arbuza
Pytanie 3/10
Największe warzywa naturalnie rosną na Alasce, ponieważ:
- mają tam dostęp do światła słonecznego przez 20 godzin
- mają tam najbardziej optymalny system nawodnienia
- nie występują tam żadne szkodniki zagrażające wzrostowi

Pytanie 4/10
Brokuły należą do rodziny:
- winoroślowatych
- kapustowatych
- szarłatowatych
Pytanie 5/10
Najwięcej witaminy C znajdziemy:
- w papryce
- w szpinaku
- w burakach
Pytanie 6/10
Nie powinno się łączyć w jednym daniu surowego ogórka i pomidora, ponieważ:
- w połączeniu ich substancje tworzą gorzki smak, który dla niektórych osób jest nie do zaakceptowania
- ogórek zawiera w sobie enzym utleniający witaminę C z pomidora
- ich substancje neutralizują się wzajemnie, pozbawiając wszystkich wartości odżywczych
Pytanie 7/10
Kolory warzyw...
- wskazują na zawartość w nich poszczególnych substancji
- są dla urozmaicenia i łatwiejszego rozróżnienia
- zależą od regionu, w którym rosną warzywa

Pytanie 8/10
Kiełków których warzyw lepiej unikać?
- brokułów, rzodkiewki, lucerny
- ziemniaków, papryki, pomidora
- ciecierzycy, soczewicy, fasoli
Pytanie 9/10
Większość warzyw można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Zażycie którego z poniższych warzyw na surowo jest niezalecane?
- ziemniaka
- cukinii
- buraka
Pytanie 10/10
Którego z tych warzyw nie spotkamy w zestawie włoszczyzny?
- pietruszki
- selera
- czosnku