QUIZ: Ile wiesz na temat warzyw?

Przekonaj się, czy jesteś znawcą warzyw i wiesz o nich (prawie) wszystko!

Pytanie 1/10

Marchewka ma barwę:

  • tylko pomarańczową
  • pomarańczową, purpurową lub fioletową
  • brązową, pomarańczową lub zieloną

Pytanie 2/10

Cukinia to odmiana:

  • dyni
  • ogórka
  • arbuza

Pytanie 3/10

Największe warzywa naturalnie rosną na Alasce, ponieważ:

  • mają tam dostęp do światła słonecznego przez 20 godzin
  • mają tam najbardziej optymalny system nawodnienia
  • nie występują tam żadne szkodniki zagrażające wzrostowi

Pytanie 4/10

Brokuły należą do rodziny:

  • winoroślowatych
  • kapustowatych
  • szarłatowatych

Pytanie 5/10

Najwięcej witaminy C znajdziemy:

  • w papryce
  • w szpinaku
  • w burakach

Pytanie 6/10

Nie powinno się łączyć w jednym daniu surowego ogórka i pomidora, ponieważ:

  • w połączeniu ich substancje tworzą gorzki smak, który dla niektórych osób jest nie do zaakceptowania
  • ogórek zawiera w sobie enzym utleniający witaminę C z pomidora
  • ich substancje neutralizują się wzajemnie, pozbawiając wszystkich wartości odżywczych

Pytanie 7/10

Kolory warzyw...

  • wskazują na zawartość w nich poszczególnych substancji
  • są dla urozmaicenia i łatwiejszego rozróżnienia
  • zależą od regionu, w którym rosną warzywa

Pytanie 8/10

Kiełków których warzyw lepiej unikać?

  • brokułów, rzodkiewki, lucerny
  • ziemniaków, papryki, pomidora
  • ciecierzycy, soczewicy, fasoli

Pytanie 9/10

Większość warzyw można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Zażycie którego z poniższych warzyw na surowo jest niezalecane?

  • ziemniaka
  • cukinii
  • buraka

Pytanie 10/10

Którego z tych warzyw nie spotkamy w zestawie włoszczyzny?

  • pietruszki
  • selera
  • czosnku