Wiedza ogólna

QUIZ: Czekolada – ile wiesz na jej temat?

Sprawdź swoją wiedzę o tym smakołyku, który uwielbiają wszyscy!

  • 449 graczy

Pytanie 1/10

Nasiona kakaowca początkowo były wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju dla najbogatszych o nazwie:

  • xocolatl, czyli gorzka woda
  • xoccolatal, czyli nektar bogatych
  • xocolit, czyli płynna słodycz

Pytanie 2/10

Pierwszym Europejczykiem, który spróbował smaku czekolady, był:

  • Krzysztof Kolumb
  • Hernan Cortés
  • Vasco da Gama

Pytanie 3/10

Co to jest kuwertura?

  • forma do wyrobu tabliczek czekolady
  • półprodukt otrzymywany ze sproszkowanych ziaren kakaowca
  • wysokiej jakości czekolada o dużej zawartości masła kakaowego

Pytanie 4/10

Główny podział czekolad wyróżnia następujące typy:

  • gorzka, deserowa, mleczna, biała, różowa
  • gorzka, deserowa, mleczna, biała, wyrób czekoladopodobny
  • gorzka, deserowa, mleczna, biała, z nadzieniem

Pytanie 5/10

W momencie podboju Meksyku przez Hiszpanów, na dworze króla Montezumy znaleziono tysiąc ton ziarna kakaowego. Znajdowały się tam, ponieważ:

  • Montezuma posiadał własne tereny uprawne, a zbiory przechowywał na dworze
  • Montezuma uważał ziarna za jedyny legalny środek płatniczy, a to był jego skarbiec
  • Montezuma korzystał z kakao jako afrodyzjaku i pił dziennie po kilkadziesiąt porcji kakao

Pytanie 6/10

Czekolada pitna stała się ogólnodostępna w:

  • XVI wieku
  • XVII wieku
  • XIX wieku

Pytanie 7/10

Czekolada gorzka zawiera przynajmniej:

  • 55% produktów z miazgi kakaowej
  • 70% produktów z miazgi kakaowej
  • 80% produktów z miazgi kakaowej

Pytanie 8/10

Czekolada biała zawdzięcza swój kolor:

  • przewadze tłuszczu kakaowego nad proszkiem kakaowym w swoim składzie
  • braku zawartości proszku kakaowego
  • dodanemu barwnikowi

Pytanie 9/10

Dlaczego nie wolno podawać czekolady zwierzętom?

  • nie są zdolne do metabolizmu zawartego w czekoladzie alkaloidu – teobrominy
  • nie smakuje im
  • mogą się nią zakrztusić

Pytanie 10/10

Zawartość kakao w czekoladzie mlecznej:

  • nie przekracza 25%
  • nie przekracza 50%
  • wynosi od 50 do 65%

Quiz o czekoladzie

Początki czekolady przypisuje się Majom, którzy uprawiali drzewa kakaowca. Roztarte nasiona z miodem i chili stanowiły bazę napoju zwanego Xococalit – „gorzka woda” – dostępnego tylko dla najbogatszych i wykorzystywanego podczas różnych rytuałów. Aztekowie z kolei używali nasion kakaowca jako waluty.

Dziś czekolada jest słodkim afrodyzjakiem, który posiada w swoim składzie fenyloalaninę i teobrominę. Ten drugi składnik jest substancją trującą, jednak aby dorosły człowiek mógł się nią otruć, musiałby spożyć ok. 5,5 kg gorzkiej czekolady lub 40 kg mlecznej.

Wpływ czekolady na organizm człowieka

Spożywanie czekolady wpływa na wydzielanie endorfin w naszym organizmie, dzięki temu ten słodki produkt potrafi wpływać na nasz mózg niemal jak środek antydepresyjny. Jedzenie czekolady potrafi przyspieszyć bicie serca bardziej niż pocałunek, natomiast spożywanie jednej kostki gorzkiej czekolady dziennie obniża ryzyko chorób serca.

Ciemna, mleczna, deserowa lub biała, jej kolor uzależniony jest od składu i zawartości kakao. Czekolada gorzka jest najzdrowszym rodzajem tych słodyczy, zawiera ona masło kakaowe i minimum 70 procent miazgi kakaowej.

7 lipca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Czekolady.