QUIZ: Czekolada – ile wiesz na jej temat?

Sprawdź swoją wiedzę o tym smakołyku, który uwielbiają wszyscy!

Pytanie 1/10

Nasiona kakaowca początkowo były wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju dla najbogatszych o nazwie:

  • xocolatl, czyli gorzka woda
  • xoccolatal, czyli nektar bogatych
  • xocolit, czyli płynna słodycz

Pytanie 2/10

Pierwszym Europejczykiem, który spróbował smaku czekolady, był:

  • Krzysztof Kolumb
  • Hernan Cortés
  • Vasco da Gama

Pytanie 3/10

Co to jest kuwertura?

  • forma do wyrobu tabliczek czekolady
  • półprodukt otrzymywany ze sproszkowanych ziaren kakaowca
  • wysokiej jakości czekolada o dużej zawartości masła kakaowego

Pytanie 4/10

Główny podział czekolad wyróżnia następujące typy:

  • gorzka, deserowa, mleczna, biała, różowa
  • gorzka, deserowa, mleczna, biała, wyrób czekoladopodobny
  • gorzka, deserowa, mleczna, biała, z nadzieniem

Pytanie 5/10

W momencie podboju Meksyku przez Hiszpanów, na dworze króla Montezumy znaleziono tysiąc ton ziarna kakaowego. Znajdowały się tam, ponieważ:

  • Montezuma posiadał własne tereny uprawne, a zbiory przechowywał na dworze
  • Montezuma uważał ziarna za jedyny legalny środek płatniczy, a to był jego skarbiec
  • Montezuma korzystał z kakao jako afrodyzjaku i pił dziennie po kilkadziesiąt porcji kakao

Pytanie 6/10

Czekolada pitna stała się ogólnodostępna w:

  • XVI wieku
  • XVII wieku
  • XIX wieku

Pytanie 7/10

Czekolada gorzka zawiera przynajmniej:

  • 55% produktów z miazgi kakaowej
  • 70% produktów z miazgi kakaowej
  • 80% produktów z miazgi kakaowej

Pytanie 8/10

Czekolada biała zawdzięcza swój kolor:

  • przewadze tłuszczu kakaowego nad proszkiem kakaowym w swoim składzie
  • braku zawartości proszku kakaowego
  • dodanemu barwnikowi

Pytanie 9/10

Dlaczego nie wolno podawać czekolady zwierzętom?

  • nie są zdolne do metabolizmu zawartego w czekoladzie alkaloidu – teobrominy
  • nie smakuje im
  • mogą się nią zakrztusić

Pytanie 10/10

Zawartość kakao w czekoladzie mlecznej:

  • nie przekracza 25%
  • nie przekracza 50%
  • wynosi od 50 do 65%