Przyroda

QUIZ: Co wiesz o kangurach?

Przekonaj się, ile wiesz na temat tych skocznych ssaków!

  • 409 graczy

Pytanie 1/10

Nowonarodzony kangur olbrzymi ma mniej więcej:

  • 3cm długości
  • 15cm długości
  • 50cm długości

Pytanie 2/10

Kangury nie potrafią:

  • cofać się
  • chodzić
  • pływać

Pytanie 3/10

Ile może ważyć dorosły samiec kangura olbrzymiego?

  • 30-50 kg
  • 60-90 kg
  • 100-130 kg

Pytanie 4/10

Ciąża u kangurów olbrzymich trwa:

  • około 30-38 dni
  • około 5-6 miesięcy
  • około 10-11 miesięcy

Pytanie 5/10

Kangurzątko po urodzeniu przebywa w torbie lęgowej matki jeszcze przez:

  • 30 dni
  • 2 miesiące
  • 10 miesięcy

Pytanie 6/10

Kangury są:

  • wyłącznie roślinożerne
  • wyłącznie mięsożerne
  • wszystkożerne

Pytanie 7/10

Kangury żyją:

  • stadnie
  • samotnie
  • stadnie tylko w czasie wychowywania młodych

Pytanie 8/10

Jak długo kangury olbrzymie przeciętnie żyją na wolności?

  • 7-10 lat
  • 12-16 lat
  • 20-30 lat

Pytanie 9/10

W Australii mieszka...

  • ok. dwa razy mniej kangurów niż ludzi
  • ok. dwa razy więcej kangurów niż ludzi
  • tyle samo kangurów i ludzi

Pytanie 10/10

Który z gatunków został uznany za wymarły?

  • Kangur rudy
  • Kangur rdzawoszyi
  • Kangur rączy

Quiz o kangurach

Zwierzęta znane jako kangury należą do podrodziny torbaczy z rodziny kangurowatych. W rodzinie tej stanowią główną pod względem liczby gatunków podrodzinę.

Są to zwierzęta bardzo zróżnicowane pod względem wielkości. Spotkać można bowiem bardzo małe filandery, których masa ciała nie przekracza 1 kg, aż po kangura rudego bądź kangura olbrzymiego – gatunki, których samce osiągać mogą wzrost przekraczający 2 metry, ich masa natomiast wynosić może nawet 80 kg i więcej.

Dwuprzodozębowce

Naukowa nazwa tej podrodziny to Macropodinae. Sugeruje ona, iż tylne kończyny kangurów są większe od przednich, dzięki czemu mogą się one poruszać bardzo szybkimi skokami. Dodatkowo, jak wszystkie dwuprzodozębowce, kangury nie podsiadają dolnych kłów, mają wysunięte do przodu dolne siekacze, ich kończyny zaś mają przeciwstawne palce.

Większość kangurów ma 32 lub 34 zęby. Kangury mają także dosyć duże, owłosione (ale niechwytne) ogony zapewniające im utrzymywanie równowagi podczas poruszania na dwóch kończynach. Zwierzęta te mają także duże uszy, charakteryzuje je ponadto widoczny dymorfizm płciowy (samce są większe od samic). Kangury w zdecydowanej większości wiodą nocny tryb życia.