Przyroda

QUIZ: Co wiesz na temat sów?

Przekonaj się, ile wiesz na temat tych nocnych stworzeń!

  • 265 graczy

Pytanie 1/10

Sowa może ważyć nawet:

  • 1,4 kilograma
  • 2,3 kilograma
  • 4,2 kilograma

Pytanie 2/10

Pióra sowy są pokryte delikatnym puszkiem, dzięki czemu:

  • po sowie spływają krople deszczu
  • sowy potrafią latać bezszelestnie
  • sowie cieplej w nocnych warunkach

Pytanie 3/10

Czy sowy budują gniazda?

  • tak
  • nie, czekają, aż inny ptak zbuduje swoje gniazdo, i go z niego przepędzają
  • nie, zajmują dziuple i stare, porzucone gniazda

Pytanie 4/10

Czy sowa potrafi poruszać gałkami ocznymi?

  • tak, analogicznie jak ludzie
  • tak, ale w bardzo niewielkim zakresie
  • nie

Pytanie 5/10

Głowa sowy:

  • obraca się w zakresie 90°
  • obraca się w zakresie 270°
  • jest niemal nieruchoma

Pytanie 6/10

Zdolność sów do polowania w nocy zależy od koloru ich oczu. Sowy o oczach żółtych:

  • mogą polować tylko w dzień
  • mogą polować tylko w nocy
  • mogą polować zarówno w dzień jak i w nocy

Pytanie 7/10

Najmniejszy gatunek sowy na świecie to:

  • Kaktusówka
  • Sóweczka zwyczajna
  • Sowa jarzębata

Pytanie 8/10

Największe gatunki sów mogą mieć skrzydła o rozpiętości nawet:

  • ok. 2 metrów
  • ok. 3 metrów
  • ok. 4 metrów

Pytanie 9/10

Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem sów na świecie jest:

  • Puchacz zwyczajny
  • Włochatka zwyczajna
  • Płomykówka zwyczajna

Pytanie 10/10

Oko sowy w porównaniu do oka człowieka jest:

  • do 2,5 raza wrażliwsze na światło
  • do 100 razy wrażliwsze na światło
  • tak samo wrażliwe na światło

Quiz o sowach

Sowa to zwierzę, które powszechnie jest uznawane za symbol mądrości. Często występuje w dziecięcych bajkach, jako bohater z dużą wiedzą i ogromnym autorytetem. Taką rolę pełniła sowa między innymi w niezwykle popularnej wśród dzieci bajce Kubuś Puchatek i Przyjaciele.

Sowy są zwierzętami, które można spotkać na całym świecie, występują bowiem na różnych kontynentach. Ich aktywność nasila się głównie w nocy, choć są i takie sowy, które przystosowały się do życia w dzień. Sowy to ptaki drapieżne.

Co warto wiedzieć o sowach?

Wprawne oko doświadczonego ornitologa bez większego problemu rozróżni samca od samicy sowy. Podstawowa różnica polega przede wszystkim na tym, że samice są większe od samców. Co ciekawe, rozmiar ptaków zależy od konkretnego gatunku. Największe sowy to puchacze występujące na terenie Eurazji.

Jeżeli ktoś chce zobaczyć sowę, to powinien wybrać się na spacer do lasu, to bowiem ich ulubione siedlisko. Czasem, choć niezwykle rzadko może się zdarzyć, że sowa pojawi się w parku. Raczej ptaki te stronią od obecności człowieka i wybierają obszary naturalne.

Sowy, jako ptaki drapieżne polują na inne zwierzęta. Mogą zjeść robaki, choć nie pogardzą również sakami niewielkich rozmiarów.