Wiedza ogólna

QUIZ: Co wiesz na temat herbaty?

Czarna, zielona, biała… Pijamy ją do posiłku albo żeby się zrelaksować. Doskonale sprawdza się w deszczowe dni, jak i na długie, zimowe wieczory. Sprawdź, jak dużo wiesz na temat herbaty.

  • 496 graczy

Pytanie 1/10

Ceylon to popularny gatunek herbaty:

  • zielonej
  • czarnej
  • białej

Pytanie 2/10

Ta herbata o czerwonym kolorze ma bardzo silny zapach i smak, a można ją przechowywać nawet przez 50 lat. Mowa o herbacie:

  • pu-erh
  • ulung
  • yerba mate

Pytanie 3/10

Chanoyu - ceremonia parzenia herbaty (w dosłownym tłumaczeniu: "wrzątek na herbatę"), narodziła się w:

  • Chinach
  • Japonii
  • Turcji

Pytanie 4/10

Earl Grey to popularna czarna herbata aromatyzowana:

  • olejkiem bergamotowym
  • płatkami jaśminu
  • płatkami róży

Pytanie 5/10

W jakiej temperaturze należy parzyć zieloną herbatę?

  • 100°C
  • 90°C
  • 60°C - 80°C

Pytanie 6/10

Bawarkę (herbatę z dodatkiem mleka) tradycyjnie piją:

  • Niemcy
  • Brytyjczycy
  • Indusi

Pytanie 7/10

Jaki rodzaj herbaty najczęściej wykorzystywany jest w kosmetologii?

  • biała
  • żółta
  • zielona

Pytanie 8/10

Najwięcej herbaty produkuje się w Chinach. Jaki kraj zajmuje drugie miejsce?

  • Indie
  • Sri Lanka
  • Turcja

Pytanie 9/10

Działanie pobudzające herbata zawdzięcza:

  • teinie
  • teaninie
  • taninom

Pytanie 10/10

W Rosji herbatę tradycyjnie nazywa się:

  • czajem
  • buzałą
  • teą

Quiz o herbacie

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pod nazwą tą kryje się nic innego jak przyrządzony z liści i pąków roślin o tej samej nazwie napar.

Herbaty – grupa roślin – należą do rodzaju kamelia (Camellia). Są one roślinami bardzo do siebie podobnymi, uznawanymi przez niektórych za odrębne gatunki, przez innych zaś za różne odmiany jednego gatunku: herbaty chińskiej (Camellia sinesis). Przed laty herbaty zaliczano do rodzaju Thea, który to od innych kamelii różni się zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi.

Pochodzenie nazwy

Znak, pod którym zapisuje się herbatę w Chinach czytany jest różnie w zależności od konkretnego dialektu – jako w dialekcie hokkien (odmiany tej wersji wymowy są często obecne w językach używanych w zachodniej Europie) oraz chá w dialekcie kantońskim i mandaryńskim (różne odmiany tej wersji wymowy popularne są natomiast na wschodzie – w Indiach, Iranie, Turcji, Rosji czy w Czechach).

Nazwa używana w Polsce jest zbitką słów pochodzącą od łacińskich słów herba (czyli zioło) thea (czyli zlatynizowana postać chińskiej nazwy tej rośliny). Ponadto, nazwą „herbata” określa się także często napary z różnego rodzaju ziół czy też suszu owocowego, dlatego w użyciu są określenia takie jak: herbata lipowa, miętowa czy rumiankowa, herbata z malin, dzikiej róży, herbata paragwajska i inne.